De Impact van Toegankelijkheid op SEO
De invloed van toegankelijkheid op SEO
Als senior SEO-specialist weten we dat toegankelijkheid vandaag de dag niet alleen een gunst is, maar echt een recht. Wist je dat ongeveer 15% van de mensen wereldwijd een soort handicap heeft? En als we daar ook ouderen bij optellen, dan heeft zelfs een kwart van de wereldbevolking baat bij een toegankelijke website. Deze behoefte negeren, zou echt een gemiste kans zijn.
Wij willen jou laten zien hoe wij websites voor onze opdrachtgevers optimaliseren om ze toegankelijker te maken. We duiken in de verschillende behoeften en uitdagingen van gebruikers en passen praktische technieken en tools toe die elke website beter toegankelijk maken. Laten we samen kijken hoe we dit aanpakken!
De Impact van Toegankelijkheid op SEO: Een Overzicht
De toegankelijkheid van een website is superbelangrijk en het heeft zelfs meer invloed op de SEO dan je misschien denkt. Als we samen de toegankelijkheid van jouw website verbeteren, zorgen we voor een betere ervaring voor iedereen die hem bezoekt. Dit heeft niet alleen een positief effect op hoe lang ze blijven rondkijken, maar ook op hoe zoekmachines zoals Chrome jouw site beoordelen – ze hebben zelfs een speciale test voor toegankelijkheid! Een toegankelijke site trekt meer bezoekers aan, houdt ze langer vast en kan uiteindelijk leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten. Laten we er samen voor zorgen dat jouw website voor iedereen toegankelijk is!
Toetsing van Toegankelijkheid door Lighthouse
Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Geen probleem. Bekijk onze video hieronder voor een snelle samenvatting.
Oplossingen voor Toegankelijkheid en Benodigde Middelen
We willen je laten weten dat je met Chrome DevTools gemakkelijk kunt checken hoe toegankelijk je website is. Dit doen ze met een tool genaamd Lighthouse. Lighthouse kijkt naar verschillende aspecten van toegankelijkheid op je pagina. Het mooie is dat het niet alleen de problemen opspoort, maar je ook tips en informatie geeft over hoe je deze kunt oplossen. Wij vinden het echt een superhandige tool voor als je de toegankelijkheid van je website wilt verbeteren.
Verbeter de Toegankelijkheid van Je Website
Hieronder zie je een overzicht van een aantal belangrijke punten rondom toegankelijkheid, hoe belangrijk deze zijn, mogelijke oplossingen en wat je daarvoor nodig hebt. De prioriteit van elk punt kan verschillen, afhankelijk van wat jij en andere gebruikers van je website nodig hebben, maar dit geeft je een algemeen idee.
We moeten onthouden dat toegankelijkheid geen project is dat je eenmalig afhandelt, maar iets waar je continu mee bezig moet zijn. Door regelmatig te testen, updates uit te voeren en feedback van gebruikers met verschillende behoeften te gebruiken, kunnen we onze website zo toegankelijk mogelijk maken.
Wat we vaak zien, is dat dezelfde fouten steeds weer opduiken, vooral bij onderdelen die regelmatig veranderen op een website. Denk hierbij aan:
– de structuur van de HTML;
– hoe afbeeldingen worden gebruikt en weergegeven;
– aanpassingen voor mobiele apparaten;
– de leesbaarheid van teksten;
– het contrast van kleuren.
Deze punten worden soms over het hoofd gezien binnen een organisatie, vooral wanneer er snel veranderingen worden doorgevoerd op de website. Laten we dus alert blijven en deze valkuilen proberen te vermijden.
Begrip en Bewustwording
Als je aan de slag wilt gaan met het verbeteren van de toegankelijkheid van je website, kunnen we samen een handig framework volgen. Dit framework helpt ons stap voor stap door het proces heen, zodat het allemaal een stuk overzichtelijker wordt. Laten we samen zorgen dat iedereen jouw website goed kan gebruiken!
2. Planning en Organisatie
Doel: We willen dat jij en het hele team begrijpen wat toegankelijkheid inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
– Training en onderwijs: We zorgen ervoor dat jij, samen met de ontwikkelaars, ontwerpers en contentmakers, training krijgt over de normen en technieken voor toegankelijkheid.
– Onderzoek: Verdiep je in de specifieke behoeften en vereisten van onze gebruikers, inclusief de wettelijke verplichtingen die we moeten naleven.
3. Ontwerp en Ontwikkeling
Doel: Laten we samen duidelijke doelen stellen en een plan maken om ze te bereiken.
– Beleid: We ontwikkelen een toegankelijkheidsbeleid, inclusief standaarden zoals WCAG.
– Prioriteiten en doelen: We identificeren samen de belangrijkste gebieden en stellen meetbare doelen op.
– Tools en resources: We kiezen de tools, technologieën en bronnen die we gaan gebruiken.
4. Het belang van testen
Het doel is om toegankelijkheid een centrale plek te geven in elke fase van ons ontwerp- en ontwikkelingsproces. Hier zijn een paar dingen waar we samen aan moeten werken:
– **Toegankelijk Ontwerp**: Laten we ervoor zorgen dat we toegankelijke ontwerppatronen en kleurenschema’s gebruiken die voor iedereen duidelijk zijn.
– **Semantische Code**: Jij gaat schone, semantische HTML en CSS schrijven, waardoor onze content voor iedereen begrijpelijk wordt.
– **Toetsenbord en Schermlezer Vriendelijk**: We moeten volledige toetsenbordtoegankelijkheid garanderen en onze designs testen met schermlezers, zodat iedereen ze kan gebruiken.
– **Responsiviteit**: Zorg ervoor dat onze websites goed werken op allerlei apparaten en schermformaten. Zo kan iedereen, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken, probleemloos onze site bezoeken.
Samen maken we onze projecten toegankelijk voor iedereen!
5. Implementatie en Onderhoud
Doel: laten we samen checken of onze site voldoet aan de toegankelijkheidsnormen.
– Geautomatiseerde tests: we gebruiken tools zoals Lighthouse om veelvoorkomende problemen op te sporen.
– Handmatige tests: we gaan zelf aan de slag met tests zoals navigeren met het toetsenbord en het gebruik van schermlezers.
– Gebruikerstests: we betrekken jou en andere echte gebruikers met uiteenlopende behoeften bij onze tests.
Documentatie en Opleiding
Doel: we lanceren samen een toegankelijke website en zorgen dat deze up-to-date blijft.
– Implementatie: we gaan live met de website nadat we deze grondig hebben getest en goedgekeurd.
– Continue monitoring en updates: we houden de website regelmatig in de gaten en zorgen dat deze altijd voldoet aan de nieuwste normen en technologieën.
– Feedbackloop: we zetten een systeem op waar jij je feedback kunt geven, zodat we de website continu kunnen verbeteren.
Afsluiting
Doel: Zorg ervoor dat jij en je team alle processen goed kennen en dat toegankelijkheid deel uitmaakt van jullie dagelijkse routine.
– Maak handleidingen en documenten: Zorg ervoor dat je alles wat je doet, vastlegt in heldere handleidingen en documenten zodat je deze altijd weer kunt gebruiken.
– Train en informeer: We blijven je en je teamleden trainen en informeren over het belang van toegankelijkheid, zodat het vanzelfsprekend wordt in alles wat jullie doen.
Conclusie: Samenvatting en Aanbevelingen
Dit framework helpt jou om toegankelijkheid te verbeteren en je kunt het aanpassen aan jouw specifieke behoeften en uitdagingen. Als je toegankelijkheid een vast onderdeel maakt van je hele proces, help je ons om een inclusieve ervaring te bieden voor iedereen.
Bronvermelding
Zoals we in dit artikel bespreken: het goed toegankelijk maken van je website is super belangrijk voor zowel de vindbaarheid in zoekmachines als voor het aantal mensen dat daadwerkelijk iets doet op je site. Als je dit niet aanpakt, loop je het risico dat je een kwart van je bezoekers niet goed kunt bereiken (en bij sommige websites is dat aantal zelfs nog hoger).
Gebruik standaard tools zoals Lighthouse om dit goed te onderzoeken. Eenmalig optimaliseren is vaak niet genoeg. Wij zien het bij elk SEO-traject als een doorlopend proces, want als je het niet bijhoudt, zit je binnen een half jaar weer op het oude niveau. Succes met het verbeteren van je website!
« Terug naar de index pagina