Prestatiesrapport Google Search Console

Deel dit bericht

Email
X
WhatsApp

Prestatiesrapport Google Search Console

Deel dit bericht

Email
X
WhatsApp
« Terug naar de index pagina

Prestatierapport van Google Search Console

De Google Search Console Uitgelegd

Als senior SEO-specialist weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk Google Search Console (GSC) voor ons is. Dit is echt een gouden tool van Google die ons helpt te begrijpen hoe de zoekmachine onze website ziet. Het laat ook zien hoe goed we het doen in de zoekresultaten. Super handig, toch? Deze info is goud waard voor ons, omdat we hiermee onze website kunnen tweaken zodat deze hoger in Google komt te staan.

Het Prestatierapport in GSC is echt een pareltje. Het laat ons zien hoe onze website presteert qua zoekverkeer, wat de populaire zoekopdrachten zijn en hoe onze content het doet in verschillende regio’s en op verschillende apparaten. Met deze inzichten kunnen we echt gericht aan de slag. Dus, laten we die gegevens goed gebruiken om onze site nog beter te maken!

Het Prestatierapport: Een Overzicht

Google geeft ons gratis toegang tot de Google Search Console. Deze tool is super handig om te checken hoe onze website het doet in de zoekresultaten. We kunnen zien hoe Google onze site indexeert en of er problemen zijn. Deze info helpt ons om onze website zichtbaarder te maken. Zo draagt de Google Search Console direct bij aan het verbeteren van onze SEO.

Ontdek de Mogelijkheden van Google Search Console

In het prestatierapport van Google Search Console krijg je een duidelijk beeld van hoe goed onze website het doet in de zoekresultaten van Google. Je ziet er bijvoorbeeld hoeveel keer er op onze links is geklikt, hoe vaak we zijn verschenen in de zoekresultaten (dat noemen we impressies), wat onze gemiddelde positie is en wat onze Click-Through Rate (CTR) is.

Dit handige rapport laat ons ook zien via welke zoekwoorden mensen op onze site terechtkomen. Het vertelt ons welke van onze pagina’s het meest zichtbaar zijn en het meest worden aangeklikt in de zoekresultaten. En dat niet alleen, deze info krijgen we ook uitgesplitst per land, apparaat en periode.

Met al deze gegevens kunnen we samen kijken waar de verbeterpunten liggen en een plan maken om onze website nog beter te maken. Wat denk je, zullen we samen eens diep in de cijfers duiken en kijken waar we kunnen schitteren?

Toegang Verkrijgen tot Google Search Console

– Zet de functionaliteiten van het rapport binnen de Google Search Console in.
– Verifieer je site als eigendom in de Google Search Console.
– Bekijk de indexeren sectie van de Google Search Console.
– Bekijk onze gids voor de Google Search Console voor 2024.
– Ontdek wat de Google Search Console is.
– Koppel de Google Search Console met Google Analytics.
– Voeg een nieuwe gebruiker toe aan de Google Search Console.

Navigatiemenu Prestatierapport

Je hebt een Google-account nodig om toegang te krijgen tot Google Search Console. Vergeet niet om je website aan te melden. Om te bewijzen dat de website echt van jou is, moet je deze verifiëren. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een HTML-bestand uploaden naar je server. Een andere optie is het toevoegen van een meta-tag op de homepage van je website. Je kunt ook verifiëren via je Google Analytics of Google Tag Manager account. Zodra je website geverifieerd is, heb je volledige toegang tot alle functies en rapporten van Google Search Console. Zo kunnen we samen alles in de gaten houden!

Belangrijke Metrics

Als je inlogt in Google Search Console, vind je het prestatierapport in het linker navigatiemenu. Standaard bekijk je de gegevens van de laatste drie maanden, maar je kunt deze periode naar wens aanpassen.

In het rapport kun je verschillende tabbladen en filters gebruiken, zoals ‘Zoekopdrachten’, ‘Pagina’s’, ‘Apparaten’, ‘Landen’ en ‘Zoektype’. Hiermee kun je dieper in de data duiken. Samen analyseren we deze informatie om specifieke aspecten van de prestaties van onze website te begrijpen. Dit helpt ons te zien hoe bezoekers ons vinden en met welke content ze het meest betrokken zijn.

Instellingen voor Data en Filters

– Als je klikt: Elke keer dat jij op een link klikt na een zoekopdracht op Google, telt dit als een klik. Dit laat zien hoeveel mensen naar een website gaan.
– Impressies: Dit laat zien hoe vaak een pagina van een website in de zoekresultaten verschijnt. Als er veel impressies zijn maar niet veel klikken, kan het zijn dat de titel of de omschrijving van de pagina beter kan.
– CTR: De Click Through Rate, oftewel CTR, is het percentage van hoe vaak mensen die een pagina zien in de zoekresultaten er ook echt op klikken. Dit getal helpt je te begrijpen hoe aantrekkelijk jouw titel en beschrijving zijn.
– Positie: Dit gaat over waar jouw website staat in de lijst van zoekresultaten voor een bepaalde zoekopdracht. Hoe hoger je staat, hoe meer mensen jouw site waarschijnlijk zullen zien.

Diverse Soorten Zoekmethoden

Je kunt zelf een datumbereik instellen in ons prestatierapport. Zo kun je de prestaties van verschillende perioden met elkaar vergelijken. Met filters kun je specifieker kijken naar bepaalde zoekopdrachten, pagina’s, apparaten, landen of zoektypen. Hierdoor kun je onze website gerichter analyseren en krijg je beter inzicht in specifieke segmenten.

Analyse van Trends

– Web: Als je op internet zoekt via Google, kom je vaak op deze manier binnen. Door deze gegevens te analyseren, krijgen we een goed beeld van hoe onze inhoud het doet in de standaard zoekresultaten.
– Afbeelding: Hier zie je hoe we ervoor zorgen dat onze afbeeldingen goed te vinden zijn in de afbeeldingenzoekresultaten van Google.
– Video: Dit deel is super handig voor ons als we video’s op onze website hebben. Het laat zien hoe onze video’s scoren in de zoekresultaten van Google.

Analyse van Populaire Zoekopdrachten

Om echt te begrijpen hoe effectief ons SEO-stappenplan is, moeten we kijken naar trends over een langere periode. Het is belangrijk dat je rekening houdt met seizoensgebonden veranderingen, updates in zoekalgoritmen, of de invloed van specifieke campagnes.

Langdurige trends laten ons zien of de zichtbaarheid van een website in zoekmachines is toegenomen of juist afgenomen over een bepaalde tijd. Op basis van deze informatie pas je de SEO-strategie aan. Hieronder vind je enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

Analyseer de Prestaties van Specifieke Webpagina’s

Om te snappen wat jij zoekt en wilt vinden, is het slim om de populairste zoekopdrachten te bekijken. Deze zoekopdrachten leiden jou en anderen naar onze website. Met tools zoals Google Search Console zien we welke zoektermen de meeste klikken en vertoningen krijgen.

Dit vertelt ons welke informatie jij en anderen echt waardevol vinden. Door ons te richten op deze zoektermen, kunnen we onze SEO-strategie verbeteren. We kunnen de content die we al hebben beter maken of nieuwe informatie toevoegen die aansluit bij wat jij zoekt.

Prestatieanalyse per land

Laten we eens goed kijken naar hoe elke pagina presteert. Check welke pagina’s de meeste bezoekers aantrekken en hoe lang ze blijven hangen. Kijk ook hoe jij interacteert met de pagina’s.

Door te zien welke pagina’s het goed doen, leren we samen wat effectief is en wat nog wat aandacht nodig heeft. Vooral die pagina’s die het niet zo goed doen, daar moeten we echt even naar kijken. Misschien moeten we de inhoud aanpassen of de laadtijd verbeteren. Soms moeten we zelfs onze SEO-strategieën bijstellen, zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien.

Analyse van Gebruikte Apparaten

Wist je dat Google Search Console ons super handige inzichten geeft, vooral als we internationaal bezig zijn? Met deze tool kunnen we checken hoe onze website het doet in verschillende landen. Handig, hè? Gebruik deze info om te zien hoe goed onze internationale SEO-strategieën werken. Plus, het laat ons culturele of regionale verschillen in zoekgedrag zien, wat ons echt kan helpen onze SEO te verbeteren.

Door meer te weten over specifieke data per land, zien we ook nieuwe marktkansen en kunnen we de lokale gebruikerservaring beter maken. Stel je voor dat we onze content speciaal aanpassen op één taal – dat kan echt een verschil maken (check de afbeelding hieronder voor een voorbeeld).

Data Vergelijken

Bekijk eens op welke apparaten jij en je vrienden meestal surfen. Het is belangrijk dat een website daar perfect op werkt. Tegenwoordig is iedereen constant online op hun smartphone, dus zorg zeker dat de site daarop goed te zien is.

Met Google Search Console kun je zien hoe mensen verschillende apparaten gebruiken om jouw site te bezoeken. Je ziet er bijvoorbeeld hoe snel je site laadt, hoe vaak mensen iets kopen en of ze snel weer wegklikken. Gebruik al die informatie om je website voor elk apparaat te verbeteren. Hierdoor blijven bezoekers langer hangen en verhoog je de kans dat ze iets bij je kopen. Ga als volgt te werk:

Filters in de praktijk

We kunnen samen de kracht van Google Search Console gebruiken om data te vergelijken over verschillende tijdsperioden, zoekopdrachten, pagina’s of landen. Dit helpt ons om te zien hoe veranderingen in SEO of marketingcampagnes impact hebben gehad.

Stel je voor, we kijken samen naar hoe jouw website het deed voor en na een grote update om te zien hoe effectief die update was. Zo kunnen we ook seizoensgebonden trends en patronen opsporen die ons helpen bij het plannen van onze toekomstige marketingstrategieën.

Dit is hoe je het doet:
1. Ga naar het prestatierapport en klik op “Vergelijken”.
2. Kies welke periode je wilt vergelijken met een eerdere periode.
3. Klik op toepassen en we zien samen de resultaten.

Oplossingen voor Veelvoorkomende Problemen

Gebruik filters in Google Search Console om je data in stukjes op te delen voor een grondigere analyse. Je kunt filters instellen op basis van zoekopdrachten, pagina’s, apparaten, landen en zelfs de manier waarop jouw site wordt weergegeven in de zoekresultaten. Zo kun je echt diep duiken in bepaalde delen van hoe jouw website het doet.

Stel bijvoorbeeld dat je wilt weten hoe goed je content het doet voor een bepaalde zoekterm, dan filter je op die specifieke zoekopdracht om de effectiviteit ervan te analyseren. Of misschien wil je wel zien of je website beter presteert op mobiele apparaten of juist op desktops; filter dan op het type apparaat. Met deze inzichten kun je jouw strategie voor technische SEO beter vormgeven.

Verbetering van zoekprestaties: een gids

Als je problemen op je website wilt opsporen en oplossen, is Google Search Console echt een handige tool. Stel je voor, je hebt last van 404-fouten, issues met hoe je site eruitziet op mobiele apparaten of problemen met je structured data. Met Google Search Console zie je niet alleen wat er mis is, maar krijg je ook manieren aangereikt om deze issues aan te pakken.

Het is slim om regelmatig even te checken of alles nog goed gaat. Door problemen snel op te lossen, zorg je ervoor dat je website goed blijft werken en dat bezoekers niet wegklikken. Dus, laten we samen zorgen dat jouw site tiptop in orde blijft!

Samenvatting

Zorg ervoor dat onze website goed werkt op alle apparaten, vooral op je mobiele telefoon. Een snelle laadtijd verbetert niet alleen je ervaring, maar helpt ons ook hoger te scoren in zoekresultaten. De inhoud die je leest moet relevant en van hoge kwaliteit zijn, zowel voor jou als voor zoekmachines.

We gebruiken structured data om te zorgen dat onze pagina’s beter worden weergegeven in de zoekresultaten. Ook streven we naar hoogwaardige backlinks van betrouwbare en relevante websites, wat onze autoriteit en ranking verbetert.

We houden onze website regelmatig in de gaten en analyseren hoe alles loopt. Op basis van deze inzichten maken we waar nodig aanpassingen. Dit alles doen we om zowel de SEO-prestaties te verbeteren als jouw ervaring op onze site te optimaliseren.

Bronvermelding

Google Search Console is superhandig voor jou als je jouw website wilt optimaliseren om beter te presteren in zoekmachines. Het geeft je belangrijke inzichten in zoekopdrachten, hoe jouw pagina’s het doen, en hoe gebruikers zich gedragen over verschillende apparaten en landen heen.

Gebruik deze data slim en pas je pagina aan met de informatie die je krijgt. Deze inzichten helpen je ook om problemen snel aan te pakken. Dit zorgt voor een veel betere ervaring voor je bezoekers.

« Terug naar de index pagina

Regelmatig updates ontvangen over SEO?

Over SHOUT Media

Bij SHOUT Media geloven we dat succesvolle SEO begint met een heldere strategie en een samenwerking die gebaseerd is op vertrouwen. Al meer dan 10 jaar helpen we bedrijven – van lokale spelers tot internationale merken – om duurzaam beter zichtbaar te worden in zoekmachines zoals Google.

Met een full-service aanpak bieden we alle aspecten van SEO onder één dak. Van technische audits en content optimalisatie tot strategische begeleiding: wij zorgen dat jouw bedrijf hoger scoort én zichtbaar blijft.

Bekijk onze cases en ontdek hoe we bedrijven hebben geholpen om hun SEO-prestaties naar een hoger niveau te tillen.

Let’s create, shout, and expand.

Ook relevant