Hoe je eenvoudig een meertalige sitemap kunt maken in WordPress
Waarom een meertalige sitemap aanmaken in WordPress?
Misschien heb je net zoals wij bij WPBeginner veel moeite gestoken in het maken van een meertalige WordPress-website. Zorg ervoor dat het niet verloren gaat in vertaling voor zoekmachines. Een meertalige sitemap fungeert als een gastvrije gids voor Google, Bing en andere zoekmachines. Het presenteert je vertaalde inhoud duidelijk en helpt hen om het effectief te indexeren. Het resultaat? Een boost in internationale zichtbaarheid en de kans om een breder publiek te bereiken. Dit artikel geeft je een stapsgewijze handleiding voor het maken van een meertalige sitemap voor je WordPress-website, zodat je inhoud elk hoekje van de wereld bereikt.
Het maken van een meertalige sitemap in WordPress
Een sitemap is een bestand dat alle belangrijke inhoud op jouw WordPress-website bevat. Het is in het XML-formaat en is gericht op zoekmachines in plaats van mensen.
Het maken van een XML-sitemap voor jouw meertalige website helpt zoekmachines om jouw inhoud sneller te vinden en te indexeren. Bijvoorbeeld, als je verschillende domeinen of subdomeinen hebt die zijn vertaald naar meerdere talen, dan moet je voor elke website een sitemap maken.
Opmerking: Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om een website in verschillende talen op te zetten, volg dan onze stapsgewijze handleiding over hoe je gemakkelijk een meertalige WordPress-site kunt maken. Een sitemap is uiterst belangrijk voor jouw WordPress SEO. Stel je voor dat je net een nieuwe meertalige website hebt gemaakt. Jouw nieuwe site zal niet veel backlinks hebben en het kan moeilijk zijn voor zoekmachines om jouw nieuwe artikelen en pagina’s te ontdekken. De sitemap biedt een manier voor zoekmachines om meer te weten te komen over jouw nieuwe inhoud in een andere taal. Op deze manier worden jouw meertalige pagina’s geïndexeerd en verschijnen ze in zoekresultaten. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe je een meertalige sitemap kunt maken in WordPress.
Instellen van aanvullende instellingen voor meertalige sitemap
Standaard maakt WordPress automatisch een XML-sitemap aan voor nieuwe websites. Je kunt aan het einde van het domeinwp-sitemap.xmltoevoegen, en WordPress zal de standaard XML-sitemap weergeven. Deze functie is echter vrij beperkt en niet erg flexibel. Je kunt niet bepalen welke inhoud je wilt toevoegen of verwijderen uit de sitemap.
De beste manier om een XML-sitemap te maken in WordPress is door deAll in One SEO (AIOSEO)plugin te gebruiken. Het is de beste WordPress SEO-plugin en helpt je om je site te optimaliseren voor zoekmachines. Het maakt ook automatisch een sitemap aan voor een meertalige site en geeft je meer controle over welke pagina’s en website-onderdelen je wilt tonen in de sitemap. De sitemapfunctie is gratis beschikbaar in deAIOSEO Liteversie. Als je echter op zoek bent naar meer functies zoals videokaarten, nieuwskaarten, beheer van verwijzingen en linkassistent, dan raden we je aan de AIOSEO Pro-versie te gebruiken.
Allereerst moet je de AIOSEO-plugin installeren en activeren. Als je hulp nodig hebt, bekijk dan onze handleiding over het installeren van een WordPress-plugin.
Na activering zie je de AIOSEO-installatiewizard. Klik gewoon op de knop ‘Laten we beginnen’ en volg de instructies op het scherm. Voor meer details kun je onze handleiding raadplegen over het instellen van All in One SEO voor WordPress. Daarna moet je naarAll in One SEO » Sitemapsgaan vanuit je WordPress-dashboard en ervoor zorgen dat de optie ‘Sitemap inschakelen’ is ingeschakeld. AIOSEO zal automatisch een sitemap maken voor je meertalige website. Je kunt op de knop ‘Sitemap openen’ klikken om een voorbeeld ervan te bekijken of simpelwegsitemap.xmltoevoegen aan de URL van je website. Houd er rekening mee dat als je WPML gebruikt om meertalige sites te maken, AIOSEO automatisch sitemaps zal weergeven voor verschillende talen.
Bijvoorbeeld, je sitemap-URL zal iets zijn alsnl/sitemap.xml,de/sitemap.xml, offr/sitemap.xml.
Als jeTranslatePressgebruikt om je WordPress-meertalige site te maken, dan moet je hun SEO-pack-addon installeren, die volledig compatibel is met AIOSEO.
Multilinguale Sitemap indienen bij zoekmachines
Om je meertalige sitemaps verder aan te passen, kun je naar beneden scrollen in de instellingen van AIOSEO Sitemaps om meer opties te bekijken. Standaard laat de plugin alle berichttypen en taxonomieën toe in de sitemap. Je hebt ook de mogelijkheid om datumsarchieven en auteursitemaps toe te voegen. Maar je kunt de opties ‘Berichttypen’ en ‘Taxonomieën’ uitvinken en meer opties bekijken. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je vertaalde inhoud hebt als een aangepast berichttype. Je kunt eenvoudig die optie aanvinken om op te nemen in de sitemap en andere berichttypen uitsluiten. Daarnaast kun je ook meer pagina’s van je meertalige website toevoegen aan de sitemap.
Stel dat je een pijlerartikel of tijdloze inhoud hebt vertaald naar een andere taal. Je kunt de paginakoppeling toevoegen aan de sitemap met behulp van AIOSEO en zoekmachines helpen je inhoud gemakkelijk te vinden. Scroll simpelweg naar beneden en klik op de schakelaar ‘Extra pagina’ om de optie in te schakelen. Daarna kun je de paginalink toevoegen en de prioriteit en frequentie kiezen. Met AIOSEO kun je berichten, pagina’s en specifieke termen uitsluiten van je WordPress-sitemaps.
Bijvoorbeeld, je kunt verschillende meertalige berichten en pagina’s toevoegen die je niet wilt opnemen in de sitemap. Dit kunnen bijvoorbeeld een ‘Contact’-pagina of ‘Algemene Voorwaarden’-pagina zijn die zijn vertaald naar een andere taal. Eerst moet je de optie ‘Geavanceerde instellingen’ inschakelen. Vervolgens voer je de URL’s in het veld ‘Uit te sluiten berichten/pagina’s’ en de termen in het veld ‘Uit te sluiten termen’ in.
Tips over sitemaps in WordPress
Nu je een meertalige sitemap hebt gemaakt, is de volgende stap om deze naar verschillende zoekmachines te sturen. Op deze manier kunnen Google, Bing en andere zoekmachines eenvoudig nieuwe inhoud vinden.
Stuur de meertalige sitemap naar Google
Google Search Console is een gratis tool van Google die je kunt gebruiken om de prestaties van je site in zoekresultaten te volgen. Het helpt je te zien welke zoekwoorden mensen gebruiken om je website te vinden en eventuele fouten op te lossen die je kunnen weerhouden om op Google te verschijnen. Het indienen van je meertalige sitemap bij de Search Console helpt Google snel nieuwe inhoud te ontdekken. Je kunt eenvoudig inloggen op je account en naar de optie ‘Sitemaps’ gaan in het menu aan de linkerkant. Voer vervolgens de URL van je meertalige sitemap in onder de optie ‘Een nieuwe sitemap toevoegen’ en klik op de knop ‘Verzenden’.
Stuur de meertalige sitemap naar Bing, Yahoo en DuckDuckGo
Op dezelfde manier kun je de sitemap indienen bij Bing met behulp van de Webmaster Tools. Het mooie is dat wanneer je je site bij Bing indient, deze automatisch ook wordt ingediend bij de zoekmachines Yahoo en DuckDuckGo.